Je kunt erg interessante foto's maken wanneer je de camera tijdens het maken van de foto met opzet beweegt. Men gebruikt daarvoor de term Intentional Camera Movement (ICM).

De simpelste beweging van de camera is verticaal op en neer. Of je zoomt tijdens de opname snel in of uit met je zoomlens. Je kunt ook proberen de camera snel te roteren tijdens de opname. Wanneer je onderwerp beweegt kun je proberen mee te bewegen met het onderwerp, zodat het onderwerp scherp en de omgeving onscherp is. Dan geeft de onscherpte de kijker de illusie dat hij zelf meebeweegt. Helemaal mooi is het wanneer de fotograaf zich in of op een bewegende omgeving bevindt, zoals een trein, een kermisattractie of een roltrap.

In alle gevallen moet je sluitertijd lang genoeg zijn om voldoende bewegingsonscherpte te krijgen. Omdat de sensor van de camera dan al gauw te veel licht zou ontvangen, moet je de camera voorzien van een soort zonnebril. Zo'n zonnebril heet een grijsfilter, ook wel ND-filter genoemd, waarbij de afkorting ND staat voor Neutral Density. Deze schroef je voor de lens of schuif je in een speciale houder die aan de lens is bevestigd.

Klik op een foto voor een vergroting.