Perspectief corrigeren

Gepubliceerd op 1 augustus 2020 om 20:52

Wel eens hoge gebouwen gefotografeerd? Of een toren? Valt het u dan niet op dat die bouwwerken soms naar achteren lijken te vallen?

Dat komt omdat de verticale lijnen in de hoogte naar elkaar toelopen. En dan helaas niet altijd symmetrisch, maar soms links onder een andere hoek dan rechts. Dat is een lelijk gezicht. De lijnen lopen naar elkaar toe omdat u uw camera niet horizontaal hebt gehouden, maar naar boven hebt gericht omdat u het bouwwerk anders niet helemaal op de foto kreeg. En de lijnen lopen niet symmetrisch omdat u niet precies recht voor het bouwwerk stond. Logisch, maar wel met dit ongewenste effect. De foto hieronder laat een voorbeeld van zo’n lelijk perspectief zien

Lelijke foto met niet symmetrisch naar elkaar toe lopende perspectieflijnen.

Met fotobewerkingsprogramma’s als Lightroom en Photoshop kunt u dit ongewenste perspectief eenvoudig rechttrekken. Dit rechttrekken is zelfs een standaardfunctie omdat deze situatie zo vaak voorkomt. De volgende foto laat het resultaat zien van zo’n perspectiefcorrectie. Veel mooier toch?

Gecorrigeerd perspectief: alle lijnen lopen nu netjes verticaal en de foto is veel evenwichtiger.

Let er wel op dat het bewerkingsprogramma de lijnen alleen verticaal kan krijgen door links en rechts een deel van de foto af te snijden. Houd daar bij het nemen van de foto rekening mee door een ruim kader te kiezen.

Overigens kun je juist wel bewust van dit effect gebruikmaken. Zorg er dan wel voor dat je recht voor het bouwwerk staat, zodat het perspectief symmetrisch blijft en de lijnen mooi evenwichtig naar elkaar toelopen. Dan levert dit een spannende foto op.

Spannende foto met symmetrisch naar elkaar toe lopende perspectieflijnen.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.