Creatief met beweging

Beweging geeft dynamiek aan een foto. Beweging vraagt aandacht van de kijker: er gebeurt iets! Als fotograaf kun je beweging op meerdere manieren in de foto krijgen. Je houdt bijvoorbeeld je camera stil, kiest een lange sluitertijd, en het bewegende voorwerp komt onscherp op de foto. Als je het goed doet geeft dat een beleving van snelheid. Een andere manier is juist een heel korte sluitertijd te gebruiken, zodat het bewegende onderwerp bevriest. De context van de foto maakt dan duidelijk dat het om een bewegend onderwerp gaat.

Een erg interessante foto kun je maken door een héél lange belichting toe te passen, dus door een sluitertijd te gebruiken van vele seconden of zelfs meerdere minuten. Je kunt daarmee creatieve effecten bereiken, zoals stromend water dat in een dromerige sluier verandert, de branding van de zee die vervaagd is, of wolkenluchten die in strepen veranderen.

Uiteraard moet de camera met zo'n lange sluitertijd op een statief staan. En omdat de sensor van de camera gedurende de lange tijd dat de lens open staat veel te veel licht zou ontvangen, moet je dit licht tegenhouden door de camera te voorzien van een soort zonnebril. Zo'n zonnebril heet een grijsfilter, ook wel ND-filter genoemd waarbij de afkorting ND staat voor Neutral Density. Deze schroef je voor de lens of schuif je in een speciale houder die je aan de lens hebt bevestigd.

Een totaal andere manier om beweging in de foto te krijgen is door tijdens de opname je camera met opzet te bewegen of snel in of uit te zoomen. Niet het gefotografeerde object beweegt dan, maar de camera beweegt! We spreken dan van Intentional Camera Movement (ICM). 

Klik op een foto voor een vergroting.