Op straat gebeurt het

Straatfotografie is het fotograferen van mensen op straat, in het park, in het station, dus overal eigenlijk. Op zo'n manier dat het geheel een aansprekend plaatje oplevert dat bij de kijker een gevoel of een gefronste wenkbrauw teweegbrengt. In de meeste gevallen hebben de mensen die gefotografeerd worden niets in de gaten.

Voor sommigen moet straatfotografie aan strakke regels voldoen: de foto is altijd een candid foto, dat wil zeggen snel genomen ("le moment décisif"), de persoon die op de foto staat mag niet poseren, de foto moet een verhaal verhaal vertellen, de foto moet altijd zwart-wit zijn, de fotograaf moet met een groothoeklens dicht op zijn onderwerp hebben gestaan, enzovoorts. Voor mij zijn die regels niet zo belangrijk. Voor mij omvat straatfotografie alle foto's die op straat zijn genomen en waar een of meer mensen op staan. Maar het is voor mij wel de uitdaging om een straatfoto sterker te maken door een goed moment te kiezen, te spelen met het licht, met de omgeving, met lijnen en patronen, met kleuren, met wat mensen aan het doen zijn, enzovoorts. De verschillende thema's op deze website geven daar een beeld van.

Maar natuurlijk heb ik - zoals de foto's op deze pagina laten zien - wel degelijk ook straatfoto's gemaakt die wat dichter in de buurt komen van de door velen gehanteerde definitie.

Klik op een foto voor een vergroting.