Surrealistische fantasietjes

Bij het maken van een surrealistische foto probeert de fotograaf te spelen met de realiteit. De fotograaf laat zijn fantasie de vrije loop door een beeld samen te stellen van een andere wereld met onverwachte, verrassende, abstracte en soms dromerige elementen en combinaties daarvan. Het zal niet verbazen dat een fotobewerkingsprogramma als Photoshop een grote rol speelt bij de totstandkoming van dit soort beelden.

In onderstaande foto heb ik tot uitdrukking willen brengen de leegheid en mijn gevoel van triestigheid tijdens de corona-lockdowns die wij recent hebben moeten ondergaan. De foto is mede geïnspireerd door de Amerikaanse fotograaf Gregory Crewdson, die bekend staat om zijn surrealistische foto's die de wereld weergeven als een vervreemdende en mysterieuze droom.

De volgende tekst probeert de stemming van de foto nog wat te versterken:

 

Leeg. Lockdown. Triest. Alle lichten staan op rood. Ooit weer op groen?
Leeg. Beetje vreemd. Beetje surrealistisch. Beetje Gregory Crewdson.

De volgende foto is een variant hierop met ongeveer hetzelfde thema.

De foto hieronder is een surrealistisch beeld van een man die bij het graf van zijn beste vriend diens afscheidsbrief leest, terwijl de geest van de overledene over zijn schouder de brief geïnteresseerd lijkt mee te lezen. Zomaar een fantasietje...